worldwide

worldwide

U kompaniji Merck & Co., Inc. Rahway, NJ, SAD, koja posluje van SAD i Kanade kao kompanija MSD,1 posvećenost poštovanju privatnosti temelji se na četiri vrednosti, a to su: poštovanje, poverenje, sprečavanje štete i usklađenost sa propisima. Kada prikupljamo informacije od vas onlajn, primenjuje se naša Politika za zaštitu privatnosti na internetu. Ova Politika pruža više podataka o tipovima kolačića i drugih tehnologija za praćenje na mreži koje koriste naši veb-sajtovi, veb-aplikacije, imejlovi i druge onlajn usluge (koje jednim imenom zovemo „veb-sajtovi”) i o mogućnostima kontrole njihove upotrebe na računaru ili mobilnom uređaju.

Datum poslednjeg pregleda: 1. maj 2022.

Datum stupanja na snagu: 1. maj 2022.

Šta je tehnologija za praćenje?

Tehnologija za praćenje je mehanizam koji omogućava veb-sajtu da prati i procenjuje ponašanje i interesovanje korisnika iz više razloga. Pojedine tehnologije su neophodne za internet operacije i merenja funkcionisanja i performansi, uravnotežavanje opterećenja ili održavanje; neke druge pružaju usluge korisniku radi prilagođavanja u pogledu konteksta i ponašanja, neke se mogu koristiti i u marketinške svrhe i za profilisanje.

Postoje različiti tipovi tehnologija za onlajn praćenja koje se koriste na internetu o čemu će biti reči u narednom tekstu. Najčešća tehnologija za onlajn praćenja koja se danas koristi zove se kolačići. Predviđeno je da se ova politika odnosi na sve vrste tehnologija za onlajn praćenja, uključujući i kolačiće. Sva pravila i prakse navedeni u ovom dokumentu primenjuju se slično na ove druge tehnologija, čak i ako se koristi termin kolačići.

Kolačić je mala datoteka podataka, obično tekstualna, sastavljena od slova i brojeva, koju postavljaju ili naši veb-sajtovi (oni se zovu kolačići prve strane) ili drugi veb-sajtovi koji pružaju sadržaj ili funkcije na veb-stranici koju vi posećujete (oni se zovu kolačići treće strane). Kolačiće šalju veb-serveri za naše veb-sajtove ili veb-serveri za sadržaje treće strane koji se prikazuju na našim veb-sajtovima i oni se skladište na vašem računaru ili mobilnom uređaju. Uređaj može biti, ali nije ograničen na lični računar, mobilni uređaj, lični asistent ili pametan TV povezan sa internetom.

Kolačići omogućavaju veb-sajtu koji postavlja kolačić da sačuva malu količinu informacija na vašem računaru i da je ponovo preuzme kasnije. Za razliku od fleš kolačića, koje opisujemo u daljem tekstu, svaki kolačić je jedinstven za veb-pregledač koji koristite na svom računaru ili mobilnom uređaju, tako da ako posećujete naše veb-sajtove sa različitih mobilnih uređaja ili veb-pregledača, naši veb-sajtovi će postaviti zasebne kolačiće na svaki uređaj i pregledač.

Druge tehnologije koje obavljaju funkcije slične kolačićima obuhvataju sledeće:

  • Tagovi od jednog piksela, poznati i kao veb-svetionici, veb-tagovi i providni GIF-ovi su grafike koje funkcionišu slično kolačićima. Tagovi nisu vidljivi kada pregledate veb-stranicu ili imejl zbog njihove male veličine. Veb-svetionici funkcionišu tako što šalju informacije zajedno sa zahtevom veb-serveru sa slikom.
  • ETag-ovi su jedinstvene vrednosti koji služe za brže otvaranje veb-stranice i omogućavaju da posetilac veb-sajta bude prepoznat prilikom narednih poseta.
  • Skripte su kodovi koji se ugrađuju u neke od naših veb-stranica i koji pružaocu koda daju određene informacije o vašem veb-pregledaču kada posećujete te veb-stranice.

Naši veb-sajtovi koji koriste Adobe Flash Player za pružanje medijskog sadržaja, kao što su video-klipovi, koriste drugačiji kolačić, koji se zove fleš kolačić, a poznat je i kao lokalno podeljeni objekat. Fleš kolačiće koristi Adobe Flash Player i oni mogu da sadrže ne samo vrstu informacija koje se čuvaju u drugim kolačićima, nego i informacije specifične za Adobe Flash Player, kao što je informacija o tome gde je zaustavljen video-snimak koji ste reprodukovali na svom uređaju. Fleš kolačići su takođe sposobni da skladište više informacija nego drugi kolačići.Fleš kolačići se takođe razlikuju od drugih kolačića po tome što mogu da dele informacije među različitim veb-pregledačima na vašem uređaju. Fleš kolačiće koristimo samo da bismo poboljšali korisničko iskustvo kada isporučujemo obogaćeni sadržaj kao što su video-klipovi. Korisnici koji žele da onemoguće ove tipove kolačića mogu to da urade na način opisan u daljem tekstu . Mi ne koristimo Tehnologije otisaka prstiju.

Zašto koristimo kolačiće ili druge tehnologije za praćenje?

Kao što je objašnjeno u prethodnom tekstu, tehnologije za praćenje, kao što su kolačići, koriste se u različite svrhe u rasponu od onih strogo neophodnih do onih koje se koriste za rad veb-sajtova namenjenih drugima što nama pomaže da poboljšamo vaše iskustvo i prilagodimo sadržaj koji vam je pružen. Kolačići imaju mnogo funkcija. Mogu da nam pomognu da zapamtimo vaše korisničko ime i željene postavke, da analiziramo koliko je dobar učinak naših veb-sajtova i da nam omoguće da vam preporučimo sadržaj za koji smatramo da će biti najrelevantniji za vas. Većina kolačića identifikuje veb-pregledač vašeg uređaja a ne vas lično, međutim, kako je opisano u daljem tekstu, određeni kolačići mogu da budu povezani sa drugim ličnim informacijama koje prikupljamo od vas ili o vama.


Koristimo i kolačiće sesije, a to su privremeni kolačići koji se brišu iz memorije vašeg uređaja kada zatvorite svoj internet pregledač ili isključite računar, i trajne kolačićekoji se skladište na vašem uređaju dok im ne istekne trajanje, izuzev ukoliko ih ne izbrišete pre tog vremena.

Kolačići sesije omogućavaju našim veb-sajtovima da zapamte vaše željene postavke za naše veb-sajtove tokom trajanja vaše posete našem veb-sajtu sve dok ne zatvorite svoj veb-pregledač, kao što je na primer informacija da li ste se identifikovali kao zdravstveni radnik ili stanovnik određene zemlje.

Određene vrste trajnih kolačićanam omogućavaju da utvrdimo da li je internet pregledač vašeg uređaja bio korišćen radi posete našim veb-sajtovima ranije, kao i to koje stranice ste posetili na našim veb-sajtovima. Ako registrujete nalog na jednom od naših veb-sajtova, trajni kolačići , koje nazivamo kolačićima registracije, omogućavaju našim veb-sajtovima da prepoznaju lično vas prilikom posete naših veb-sajtova u budućnosti. Ako ste prijavljeni na naše veb-sajtove, možemo da kombinujemo informacije o vama koje smo dobili od kolačića registracije i kolačića analitike da bismo identifikovali koje stranice ste posetili na našim veb-sajtovima. U Sjedinjenim Američkim Državama, ako napustite neki od naših veb-sajtova a niste postali registrovani korisnik, možemo da koristimo kolačiće zajedno sa trećim stranama kako bismo na vaš računar ili drugi elektronski uređaj slali reklame da bismo vas podsetili na naš veb-sajt koji ste ranije posetili.

Koje kategorije kolačića koristimo i koje su vaše mogućnosti da ih kontrolišete?

Grupisali smo kolačiće koje koriste naši veb-sajtovi u pet kategorija kako bismo vam pomogli da razumete svrhe u koje se oni koriste i mogućnosti koje imate da ih kontrolišete. Opisaćemo ove kategorije praćenja i vaše raspoložive mogućnosti za njihovo kontrolisanje u narednom tekstu. Mnogi od naših veb-sajtova pružaju alat za uređivanje željenih postavki kolačića kako bi se direktno kontrolisali kolačići koje ti sajtovi koriste. Alatu se može pristupiti na tim sajtovima klikom na dugme ili natpis „Kolačići” ili „Željene postavke kolačića”.

Drugi tipovi tehnologija za praćenje se kontrolišu drugačije nego što se kontrolišu kolačići. Oni se mogu sažeti:

  • • Fleš kolačići se kontrolišu zasebno od drugih vrsta kolačića, tako da iako ste uredili podešavanje kolačića u vašem veb-pregledaču, ako želite da kontrolišete fleš kolačiće, biće potrebno da sledite uputstva koja daje Adobe za upravljanje tim kolačićima preko njegovog Menadžera podešavanja.
  • • ETag-ovi se takođe kontrolišu odvojeno od fleš kolačića, drugih vrsta kolačića i skripti. Da biste uklonili ETag-ove, biće takođe potrebno da očistite keš vašeg veb-pregledača.
  • • Skripte se takođe kontrolišu odvojeno od fleš kolačića, drugih vrsta kolačića i ETag-ova. Skripte mogu da se kontrolišu u okviru nekih veb-pregledača. Na primer, ako koristite Chrome možete da kontrolišete skripte tako što ćete otići na karticu Podešavanja u vašem pregledaču,, kliknuti na dugme Podešavanja sadržaja u delu Privatnost i odabrati neku od opcija koje su dostupne pod JavaScript.
Kategorije naših kolačićaKako se koriste ovi kolačići?Vaš izbor
Strogo neophodni
(mogu se nazivati i „Obavezni”)
Ovi kolačići su neophodni da bi veb-sajt funkcionisao i ne mogu se isključiti u našim sistemima. Oni se obično postavljaju samo kao odgovor na radnje koje ste vi izvršili, a koje sе svode na zahtev za uslugama, kao što je postavljanje željenih opcija privatnosti, prijavljivanje ili popunjavanje obrazaca. Možete da podesite svoj pregledač tako da blokira ove kolačiće ili vas obaveštava o njima, ali neki delovi sajta tada neće funkcionisati. Ovi kolačići ne skladište informacije koje vas lično identifikuju.Kako su ovi kolačići strogo neophodni za funkcionisanje nekih od naših veb-sajtova, naši alati za uređivanje željenih postavki kolačića vam ne omogućavaju da kontrolišete ove kolačiće. Ako podesite svoj pregledač tako da ih on ne prihvata, nećete biti u mogućnosti da koristite odeljke naših veb-sajtova koji zavise od tih kolačića.
Funkcionalni
(mogu se nazivati i „Doživljaj sajta”)
Ovi kolačići omogućavaju veb-sajtu da obezbedi poboljšanu funkcionalnost i personalizaciju. Možemo ih postaviti mi ili dobavljači trećih strana čije smo usluge dodali na naše stranice. Ako ne dozvolite ove kolačiće, neke ili sve ove usluge možda neće ispravno funkcionisati. Kao i u slučaju Strogo neophodnih kolačića, naši veb-sajtovi zavise od Funkcionalnih kolačića kako bi mogli da isporučuju sadržaj i funkcije koje zahtevate prilikom korišćenja naših veb-sajtova. Možete da kontrolišete korišćenje ovih kolačića ili tako što ćete odabrati da ne označite određene postavke koje se nude na našim veb-sajtovima ili tako što ćete kontrolisati te kolačiće preko podešavanja vašeg pregledača kako je opisano u prethodnom tekstu. Kolačići nezavisnih proizvođača mogu se koristiti za potvrdu identiteta ili balansiranje servera, ali ne u marketinške svrhe. Ako podesite svoj pregledač tako da ne prihvata ove kolačiće, određene funkcionalnosti na našim veb-sajtovima možda neće raditi.
Performansni
(mogu se nazivati i „Operativni”)
Ovi kolačići nam omogućavaju da prebrojimo posete i izvore saobraćaja kako bismo mogli da izmerimo i poboljšamo performanse našeg sajta. Pomažu nam da saznamo koje stranice su najpopularnije i najmanje popularne i da vidimo kako se posetioci kreću po sajtu. Sve informacije prikupljene ovim kolačićima su zbirne, a samim tim i anonimne. Ako korisnici ne dozvole ove kolačiće nećemo znati kada su korisnici posetili naš sajt i nećemo moći da pratimo njegove performanse.Kada su alatke za željene kolačiće propisane lokalnim zakonom, naši veb-sajtovi imaju ugrađene alatke za željene kolačiće koje pružaju istaknuto obaveštenje o korišćenju kolačića na sajtu i pružaju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja korišćenja kolačića.   Neke od tih kolačića postavljamo mi a neke treće strane.      
 Ciljajući (mogu se nazivati i „Reklamni”)  Ove kolačiće preko našeg sajta mogu da postave naši reklamni partneri. Te kompanije mogu da ih koriste za izradu profila vaših interesovanja i prikazivanje relevantnog oglašavanja na drugim sajtovima. Oni ne skladište direktno lične informacije, nego se zasnivaju na jedinstvenom identifikovanju vašeg pregledača i internet uređaja. Ako ne dozvolite ove kolačiće, doživećete manje ciljano oglašavanje. Kada su alatke za željene kolačiće propisane lokalnim zakonom, naši veb-sajtovi imaju ugrađene alatke za željene kolačiće koje pružaju istaknuto obaveštenje o korišćenju kolačića na sajtu i pružaju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja korišćenja kolačića.
Društvene mrežeOve kolačiće postavljaju servisi društveih  medija koje smo dodali na sajt kako bismo vam omogućili da delite naš sadržaj sa svojim prijateljima i mrežama. Oni su sposobni da prate vaš pregledač na drugim sajtovima i da izgrade profil vaših interesovanja. To može uticati na sadržaj, predloge i poruke koje vidite na drugim veb-sajtovima koje posećujete. Ako ne dozvolite ove kolačiće možda nećete moći da koristite ili vidite ove alatke za deljenje.Kada su alatke za željene kolačiće propisane lokalnim zakonom, naši veb-sajtovi imaju ugrađene alatke za željene kolačiće koje pružaju istaknuto obaveštenje o korišćenju kolačića na sajtu i pružaju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja korišćenja kolačića

Kako možete da upravljate kolačićima?

Izbori koje krajnji korisnici imaju za upravljanje željenim opcijama kolačića navedeni su u tabeli iznad. Određeni kolačići, kao što su Strogo neophodni i Funkcionalni kolačići su uvek uključeni. Krajnji korisnik može da konfiguriše druge kolačiće, kao što „Performansni”, „Ciljajući” i „Društveni mediji”. U mnogim zemljama primenjujemo alatke za željene kolačiće da bismo olakšali konfiguracije i izbore krajnjih korisnika. Kada se koriste, ove alatke će se biti istaknute prilikom prve posete korisnika, svaki put kada obrišite keš kolačića ili bilo kada putem istaknutog dugmeta „Panel kolačića”. U drugim zemljama krajnji korisnici mogu da izaberu da blokiraju kolačiće u svojim postavkama pregledača ili kao što je opisano u daljem tekstu.

U skladu sa zakonima i propisima vaše zemlje (uključujući Evropsku direktivu o e-privatnosti, Opštoj uredbi o zaštiti podataka engl. GDPR i druge važeće nacionalne zakone), za kolačiće koji nisu Strogo neophodni i Funkcionalni možda će biti potrebna vaša aktivna saglasnost.

Većina veb-pregledača omogućava korisnicima da upravljaju željenim opcijama za kolačiće. Ako podesite pregledač da ne prihvata kolačiće, možda nećete moći da koristite neke odeljke naših veb-sajtova koji zavise od Strogo neophodnih i Funkcionalnih kolačića.

Da li postoje drugi načini kontrole kolačića trećih strana i drugih tehnologija praćenja?

Ako želite da odjavite ili ograničite primanje kolačića koje su postavile druge kompanije koje šalju poruke e-pošte u naše ime ili postavljaju naše reklame na druge veb-sajtove, to možete da uradite prateći opcije koje pružaju:

  • Network Advertising Initiative (Inicijativa za reklamiranje na mreži) na adresi: http://www.networkadvertising.org/optout_nonppii.asp
  • European Interactive Digital Advertising Alliance (Evropska alijansa za interaktivno digitalno reklamiranje) na adresi: http://youronlinechoices.eu/
  • TRUSTe menadžer željenih postavki na adresi: http://preferences-mgr.truste.com
  • Neki dodaci pregledača takođe mogu da obezbede funkcionalnosti upravljanja tehnologijama praćenja. Pogledajte ekstenzije pregledača da biste znali koje su dostupne za pregledač i kako da ih instalirate.

Za mobilne uređaje, korisnici obično konfigurišu željene postavke praćenja tokom početnog konfigurisanja pojedinačnih aplikacija ili u okviru same aplikacije nakon instalacije. U nekim slučajevima, možemo primeniti mobilne servise koje omogućavamo mi ili koji se omogućavaju u naše ime, a koji koriste provajdera analitike, Flurry, da bi pratili korišćenje mobilnih servisa. Možete da se odjavite sa Flurry praćenja na adresi:

Neki internet pregledači su uvrstili funkcije „Ne prati”. Većina ovih funkcija, kada je uključena, šalje signal ili željene postavke veb-sajtovima koje posećujete, ukazujući da ne želite da vas prate („DNT-signal”). Kao što se odražava u celoj ovoj Politici, posvećeni smo tome da vam pružimo smislene izbore u vezi sa informacijama prikupljenim na našem veb-sajtu u svrhe trećih strana i zato pružamo raznovrsnost mehanizama odbijanja saglasnosti opisanih u našem panelu kolačića, tamo gde je primenjen. Pored toga, tamo gde primenjujemo panel kolačića, on je dizajniran tako da identifikuje DNT-signal koji pokreće pregledač i primeni ga na podešavanja kolačića po vašim potrebama, međutim, uprkos našim naporima, to možda neće funkcionisati za sve pregledače. Korišćenje postavki banera kolačića će osigurati da se vaše željene postavke odražavaju na odgovarajući način. 

Uprkos opisanim zaštitama, bez obzira na to da li primenjujemo panel kolačića ili ne na vašem tržištu, trenutno ne prepoznajemo ili ne reagujemo direktno na DNT signale pokrenute od strane pregledača.

Kako ću znati da li je ova Globalna politika za onlajn praćenje ažurirana?

Ovu politiku možemo povremeno ažurirati usled promene zakona, propisa i praksi branše. Zadržavamo pravo da izmenimo, dodamo ili uklonimo delove ove Politike po sopstvenom nahođenju. Ako odlučimo da izmenimo ovu Politiku, ažuriranu verziju ćemo objaviti na adresi: www.msd.com/privacy. Ako su izmene materijalne prirode, objavićemo izmene pre njihovog stupanja na snagu.