worldwide

worldwide

U Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, SAD, tvrtke koja izvan SAD-a i Kanade posluje pod nazivom MSD,1 naša izjava o privatnosti započinje s naše četiri vrijednosti privatnosti, a to su poštovanje, povjerenje, sprječavanje štete i sukladnost. Kad prikupljamo vaše podatke mrežnim putem, primjenjuje se naša Globalna internetska politika privatnosti. Ta Politika pruža više pojedinosti o vrstama kolačića i drugim tehnologijama za praćenje na mreži koje koriste naše mrežne stranice, mrežne aplikacije, e-pošte i druge usluge na mreži (koje skupno nazivamo „internetske stranice”) i kako možete kontrolirati njihovu uporabu na svom računalu ili mobilnom uređaju.

Datum zadnjeg pregleda: 10. rujna 2020.

Stupanje na snagu: 10. rujna 2020.

Što je tehnologija praćenja?

Tehnologija praćenja je mehanizam koji mrežnom mjestu omogućuje praćenje i mjerenje ponašanja korisnika i interesa u više svrha. Neki su nužni za rad na internetu i funkcioniranje, mjerenja izvedbe, balansiranje opterećenja ili održavanje; neki drugi pružaju usluge korisniku za kontekst i prilagodbu temeljenu na ponašanju, neki se mogu upotrebljavati i u marketinške i svrhe profiliranja.

Postoje različite vrste tehnologija praćenja na internetu koje se koriste na Internetu, a navedene su u nastavku. Najčešća danas korištena tehnologija praćenja na internetu naziva se „kolačići“. Ova politika ima za svrhu široku primjenu na sve vrste tehnologija za praćenje na mreži, uključujući kolačiće. Sva pravila i prakse navedeni u ovom dokumentu primjenjuju se na slične načine za te druge tehnologije čak i ako se upotrebljava pojam „kolačići”.

Kolačići su male podatkovne datoteke, obično tekstualne datoteke koje se sastoje od slova i brojeva koje postavljaju naša mrežna mjesta (kolačići prve strane) ili druga mrežna mjesta koja nude sadržaj ili odlike na mrežnoj stranici koju pregledavate (nazivaju se „kolačići treće strane”). Kolačiće šalju mrežni poslužitelji naših mrežnih mjesta ili mrežni poslužitelji trećih strana koji postavljaju sadržaj na mrežu i pohranjuju se na vaše računalo ili uređaj. Vaš uređaj može biti, ali se ne ograničava na, osobno računalo, mobilni uređaj, osobnog asistenta ili pametni televizor s priključkom za internet.

Kolačići omogućavaju mrežnom mjestu koje postavlja kolačiće da čuva male količine podataka na vašem računalu i kasnije dohvaća te informacije. Za razliku od flash kolačića, koje opisujemo u nastavku, svaki kolačić je jedinstven za mrežni preglednik koji koristite na računalu ili mobilnom uređaju, stoga ako posjetite naše mrežne stranice s više uređaja ili više mrežnih pretraživača, naše mrežne stranice će odvojiti kolačiće na svaki uređaj i pretraživač.

Ostale tehnologije koje izvode funkcije slične kolačićima uključuju:

  • Tagovi od jednog piksela, koji su također poznati kao mrežne pratilice, mrežni tagovi i jasni GIF-ovi, su grafike koje funkcioniraju slično kao kolačići. Tagovi nisu vidljivi kad se pregledava mrežna stranica jer su maleni. Mrežne pratilice rade tako da šalju informacije zajedno sa zahtjevom za pristup web-poslužitelju sa slikom.
  • ETagovi su jedinstvene vrijednosti koje se koriste za keširanje mrežne stranice što omogućuje da posjetitelj mrežne stranice bude prepoznat prilikom sljedećih posjeta.
  • Skripte su kodovi koji su ugrađeni u neke od naših mrežnih stranica koje kodnom pružatelju nude odgovarajuće podatke o vašem mrežnom pretraživaču kad posjećujete te mrežne stranice.

Naša mrežna mjesta koja koriste Adobe Flash Player za isporuku različitog medijskog sadržaja, kao što su video klipovi, koriste različite kolačiće zvane flash kolačići, koji su također poznati pod nazivom lokalno dijeljeni objekti. Flash kolačiće koristi Adobe Flash Player i mogu sadržavati ne samo vrstu podataka koji su pohranjeni u drugim kolačićima, već također i podatke specifične za Adobe Flash Player, kao što je video koji je prestao raditi na vašem uređaju. Flash kolačići mogu pohraniti više podataka nego drugi kolačići. Flash kolačići se razlikuju od drugih kolačića po tome što su sposobni razmjenjivati podatke među različitim mrežnim pretraživačima na vašem uređaju. Flash kolačiće upotrebljavamo samo za poboljšanje korisničkog iskustva kada isporučujemo bogat sadržaj kao što su video isječci. Korisnici koji žele onemogućiti te vrste kolačića mogu to učiniti kao što je opisano u nastavku. Ne upotrebljavamo tehnologije otisaka prstiju.

Zašto upotrebljavamo kolačiće ili druge tehnologije za praćenje?

Kao što je gore navedeno, tehnologije praćenja, poput kolačića, koriste se u više svrha u rasponu od strogo potrebnih za rad mrežnog mjesta do drugih koji nam pomažu da poboljšamo vaše iskustvo i prilagodimo sadržaj koji vam je pružen. Kolačići mogu imati više funkcija. Oni mogu pomoći zapamtiti vaše korisničko ime i postavke, analizirati koliko dobro funkcioniraju naša mrežna mjesta i omogućuju nam preporučiti sadržaj za koji vjerujemo da vam je najrelevantniji. Većina kolačića identificira vaš mrežni pretraživač a ne vas osobno, međutim, kao što je opisano u nastavku, neki kolačići mogu se povezati s drugim osobnim podacima koje prikupljamo od vas ili o vama.

Koristimo i sesijske kolačiće, koji su privremeni kolačići koji se brišu iz memorije vašeg uređaja kad zatvorite svoj mrežni pretraživač ili isključite računalo i trajne kolačiće, koji su pohranjeni na vašem uređaju dok ne isteknu, osim ako ih sami prije toga ne obrišete.

Sesijski kolačići omogućuju našim mrežnim mjestima zapamtiti vaše postavke na našim mrežnim mjestima dok traje vaša posjeta našem mrežnom mjestu i dok ne zatvorite svoj mrežni pretraživač, kao što je na primjer jeste li se identificirali kao zdravstveni radnik ili kao rezident u određenoj zemlji.

Određene vrste stalnih kolačića, koje nazivamo trajni kolačići, omogućuju nam da kažemo je li vaš mrežni pretraživač prethodno korišten za posjetu našem mrežnom mjestu, kao i koje ste stranice posjetili na našim mrežnim mjestima. Ako ste registrirali račun na nekom od naših mrežnih mjesta, trajni kolačići, koje nazivamo registracijski kolačići, omogućuju našim mrežnim mjestima zapamtiti vas osobno kad pristupate našim mrežnim mjestima u budućnosti. Ako ste se upisali na naša mrežna mjesta, možemo kombinirati vaše podatke od registracijskih kolačića i analitičkih kolačića kako bi identificirali stranice koje ste posjetili na našim mrežnim mjestima. U Sjedinjenim Američkim Državama, ako napustite neko od naših mrežnih mjesta a da ne postanete registrirani korisnik, možemo koristiti kolačiće zajedno s trećim stranama kako bismo postavili oglase za vaše računalo ili drugi elektronički uređaj da vas podsjetimo na naše mrežno mjesto koje ste prethodno posjetili.

Koje kategorije kolačića koristimo i koje su vaše mogućnosti njihove kontrole?

Kolačiće koje koriste naša mrežna mjesta grupirali smo u pet kategorija kako bismo vam pomogli razumjeti svrhe radi kojih se koriste i opcije koje imate kako biste ih kontrolirali. Te kategorije za praćenje i vaše dostupne izbore kako biste ih kontrolirali opisujemo u nastavku. Veliki broj naših mrežnih mjesta pruža mogućnost alata za postavke radi direktne kontrole kolačića koje te stranice koriste. Alat je dostupan na tim stranicama klikom na gumb ili natpis pod nazivom „Kolačići“ (Cookies) ili “Postavke kolačića” (Cookie Preferences).

Ostale vrste tehnologija praćenja kontroliraju se drugačije nego kolačići. Mogu se sažeti:

  • Flash kolačići kontroliraju se odvojeno od ostalih vrsta kolačića, tako da čak i ako ste odredili postavke na svom mrežnom pregledniku, ako želite kontrolirati flash kolačiće, morat ćete slijedi upute koje je postavio Adobe za upravljanje tim kolačićima putem Upravitelja postavki.
  • ETagovi se također kontroliraju odvojeno od flash kolačića, ostalih vrsta kolačića i skripti. Kako biste uklonili ETagove, također trebate očistiti predmemoriju pretraživača.
  • Skripte se također kontroliraju odvojeno od flash kolačića, ostalih vrsti kolačića i ETagova. Skripte se mogu kontrolirati iz nekih mrežnih preglednika. Na primjer, ako koristite Chrome, možete kontrolirati skripte tako što ćete otvoriti karticu postavki u pregledniku, odabrati opciju Privatnost (Privacy), kliknuti na gumb Postavke sadržaja (Content Settings) i, između ostalih dostupnih opcija, odabrati JavaScript.
Naše kategorije kolačića Kako se ti kolačići upotrebljavaju Vaš izbori
Nužno potrebni
(poznati i pod nazivom „Potrebni“)
Ovi su kolačići potrebni kako bi mrežno mjesto funkcioniralo i ne mogu se isključiti u našim sustavima. Obično se postavljaju samo kao odgovor na radnje koje ste obavili, a koje se odnose na zahtjev za uslugama kao što su postavljanje postavki o privatnosti, prijavljivanje ili ispunjavanje obrazaca. Svoj preglednik možete podesiti da vas blokira ili da vas obavijesti o ovim kolačićima, ali neki dijelovi mrežnog mjesta tada neće funkcionirati. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve podatke koji mogu osobno identificirati. Budući da su ti kolačići nužno potrebni da bi neka od mrežnih mjesta radila i funkcionirala, naše postavke kolačića ne omogućuju vam kontrolu tih kolačića. Ako ste postavili svoj pretraživač da ih ne prihvati, nećete moći upotrebljavati te dijelove naših mrežnih mjesta koja od njima ovise.
Funkcionalni
(poznati i pod nazivom „Iskustvo mjesta“)
Ovi kolačići omogućuju poboljšanu funkcionalnost i personalizaciju mrežnog mjesta. Kolačiće možemo postaviti mi ili pružatelji usluga treće strane čije smo usluge dodali na naše stranice. Ako ne omogućite te kolačiće, neke ili sve od ovih usluga možda neće ispravno funkcionirati.  Kao i Nužno potrebni kolačići, naše stranice ovise o Funkcionalnim kolačićima kako bi se isporučio sadržaj i odlike koje zahtijevate dok ste na našim mrežnim mjestima. Možete kontrolirati upotrebu ovih kolačića tako što nećete izabrati određene postavke koje su ponuđene na našim mrežnim mjestima ili kontrolom tih kolačića putem postavki vašeg mrežnog preglednika kao što se opisano u nastavku. Kolačići treće strane mogu se koristiti za provjeru autentičnosti ili za mogućnosti balansiranja poslužitelja, ali ne u marketinške svrhe. Ako postavite svoj preglednik tako da ne prihvati te kolačiće, određene funkcije na našim mrežnim mjestima možda neće raditi.
Izvedbe
 (koji se također nazivaju „Operativni”)
Ovi nam kolačići omogućuju brojanje posjeta i izvora prometa kako bismo mogli mjeriti i poboljšati rad našeg mjesta. Pomažu nam da znamo koje su stranice najviše i najmanje popularne te kako se posjetitelji kreću mrežnim mjestom. Svi se podaci koje ovi kolačići prikupe objedinjuju i stoga su anonimni. Ako korisnici ne omoguće ove kolačiće, nećemo znati kada su korisnici posjetili naše mrežno mjesto te nećemo moći pratiti njegovu izvedbu. Kada su alati za odabir kolačića obavezni prema lokalnom zakonu, naša mrežna mjesta ugradila su alate za odabir kolačića koji pružaju istaknutu obavijest o upotrebi kolačića na mrežnom mjestu i daju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja kolačića. Neke od tih kolačića smo postavili mi, a neke treće strane.      
 Oglašivački (mogu se također nazivati „Oglašavanje”)   Te kolačiće mogu postaviti naši oglašivački partneri putem našeg mrežnog mjesta. Te tvrtke ih mogu koristiti za izradu profila vaših interesa i za prikaz relevantnog oglašavanja na drugim mrežnim mjestima. Oni ne pohranjuju izravno osobne podatke, ali se temelje na jedinstvenom prepoznavanju vašeg preglednika i internetskog uređaja. Ako ne omogućite ove kolačiće, imat ćete manje ciljanog oglašavanja. Kada su alati za odabir kolačića obavezni prema lokalnom zakonu, naša mrežna mjesta ugradila su alate za odabir kolačića koji pružaju istaknutu obavijest o upotrebi kolačića na mrežnom mjestu i daju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja kolačića.
Društveni mediji Ove kolačiće postavljaju različiti servisi društvenih medija koje smo dodali na stranicu kako bismo vam omogućili da dijelite naše sadržaje sa svojim prijateljima i na svojim mrežama. Oni mogu pratiti vaš preglednik na drugim mjestima i kreirati profil vaših interesa. To može utjecati na sadržaj, prijedloge i poruke koje vidite na drugim mrežnim mjestima koje posjećujete. Ako ne omogućite te kolačiće, možda nećete moći upotrebljavati ili vidjeti te alate za dijeljenje sadržaja. Kada su alati za odabir kolačića obavezni prema lokalnom zakonu, naša mrežna mjesta ugradila su alate za odabir kolačića koji pružaju istaknutu obavijest o upotrebi kolačića na mrežnom mjestu i daju vam mogućnost uključivanja ili isključivanja kolačića.

Kako možete upravljati kolačićima?

Izbori koje krajnji korisnici imaju za upravljanje postavkama kolačića navedeni su u gornjoj tablici. Određeni kolačići, kao što su Nužno potrebni i Funkcionalni kolačići, uvijek su uključeni. Druge kolačiće, kao što su kolačići izvedbe, oglašavanja i društvenih medija, krajnji korisnik može konfigurirati. U mnogim zemljama implementiramo alate za odabir kolačića kako bismo olakšali konfiguracije i izbore krajnjih korisnika. Kad se koriste, ovi alati će se prikazivati vidljivo na korisnikovom prvom posjetu, kad god očistite predmemoriju kolačića ili bilo kada putem istaknute tipke na ploči kolačića. U drugim zemljama, krajnji korisnici mogu odabrati blokiranje kolačića u postavkama svojeg preglednika ili kako je opisano u nastavku.

U skladu sa zakonima i propisima u vašoj zemlji (uključujući europsku Direktivu o e-privatnosti, OUZP i druge primjenjive nacionalne zakone), za kolačiće koji nisu Nužno potrebni i Funkcionalni može biti potrebna vaša aktivna suglasnost.

Većina mrežnih preglednika omogućuje korisnicima upravljanje postavkama kolačića. Ako postavite preglednik tako da ne prihvaća kolačiće, možda nećete moći upotrebljavati neke dijelove naših mrežnih mjesta koji ovise o Nužno potrebnim i Funkcionalnim kolačićima.

Postoje li drugi načini kontrole kolačića trećih strana i drugih tehnologija praćenja?

Ako želite isključiti ili ograničiti kolačiće koje su postavile druge tvrtke koje isporučuju komunikacije e-poštom u naše ime ili postavljaju naše oglase na druge mrežne stranice, to možete učiniti slijedeći opcije koje vam omogućuju:

Za mobilne uređaje, korisnici obično konfiguriraju postavke za praćenje bilo tijekom početnog postavljanja pojedinačnih aplikacija ili unutar same aplikacije nakon instaliranja. U nekim slučajevima možemo zaposliti mobilne usluge koje smo mi postavili ili su postavljeni u naše ime i koji koriste analitičkog davatelja usluga, Flurryja, za praćenje korištenja mobilnih usluga. Možete isključiti praćenje pomoću Flurryjem na:

Neki internetski preglednici ugradili su značajke „Nemoj pratiti”. Većina ovih značajki, kada se uključi, šalje signal ili preferenciju prema mrežnim mjestima koja posjetite, naznačujući da ne želite biti praćeni („DNT-signal“). Kao što je vidljivo u ovoj Politici, posvećeni smo pružanju smislenih odabira o informacijama prikupljenim na našem mrežnom mjestu za svrhe treće strane i zato nudimo različite mehanizme za isključivanje opisane u ploči s kolačićima, gdje su postavljeni. Osim toga, tamo gdje postavljamo ploču s kolačićima, ona je dizajnirana za prepoznavanje DNT-signala pokrenutog preglednikom i primjenu na postavke kolačića prema vašim željama. Međutim, unatoč našim naporima, ovo možda neće funkcionirati za sve preglednike. Korištenje postavki natpisa kolačića osigurat će odgovarajuće odražavanje vaših želja.

Unatoč prethodno opisanim zaštitama, neovisno o tome postavljamo li ploču s kolačićima ili ne na vašem tržištu, trenutno ne prepoznajemo niti odgovaramo izravno na DNT signale pokrenute preglednikom.

Kako ću znati je li ova Globalna politika praćenja na mreži ažurirana?

Ovu Politiku možemo povremeno ažurirati kao odgovor na promjene zakona, propisa i industrijske prakse. Zadržavamo pravo na izmjenu, dopunu ili uklanjanje dijelova ove Politike po našem nahođenju. Ako odlučimo promijeniti ovu Politiku, objavit ćemo ažuriranu verziju na www.msdprivacy.com. Ako su izmjene materijalne, postavit ćemo izmjene prije stupanja na snagu izmjena.

1 U cijeloj ovoj politici izrazi kao što su „nama“, „mi“ i „naš“ odnose se na Merck & Co., Inc. (Kenilworth, NJ, SAD), pravne sljednike, podružnice, divizije i grupacije u cijelom svijetu, osim zajedničkih pothvata u kojima smo strana.